Seikkailukilpailuun varustautuminen
Moneen muuhun lajiin verrattuna seikkailukilpailussa tarvitaan paljon varusteita, onhan kyseessä useamman lajin yhdistelmä. Varusteiden määrään vaikuttaa paljon myös kilpailun pituus, kilpailuun sisältyvät lajit, järjestäjän määrittämät pakolliset varusteet ja omat mieltymykset. Jokaiseen lajiin tarvitaan lajikohtaisia varusteita, mutta samoja varusteita voi käyttää paljon myös lajista riippumatta. Jos varusteiden määrää haluaa optimoida, voi kilpailureissusta selvitä myös varsin vähillä varusteilla. Koska kyseessä on kuitenkin kestävyysurheilu, kannattaa mukavuus ja varusteiden soveltuvuus läpi kilpailun huomioida valinnoissa, jotta välttyisi mm. erilaisilta hiertymiltä.
Karkeasti varusteet voidaan jakaa ennen kilpailua tarvittaviin, kilpailun aikana eri osuuksilla tarvittaviin, kilpailun aikana huollossa tarvittaviin ja kilpailun jälkeen tarvittaviin. Jotta kilpailun voi odottaa onnistuvan hyvin, kannattaa varusteet, niiden käyttö ja tarvittavat vaihdot käydä mielessä huolella läpi ennen kilpailuun lähtöä.
Ennen kilpailua
Reittisuunnittelu ja kartat
Suuressa osassa kilpailuja ainakin osa kilpailussa käytettävistä kartoista saadaan hyvissä ajoin ennen lähtöä. Karttoihin kannattaa tutustua huolella ja suunnitella niihin reitit, joita kilpailussa on tarkoitus käyttää. Suunnittelussa monet käyttävät huomio- / korostustusseja, joilla piirretään karttaan käytettäväksi aiottu reitti. Lisäksi kapeakärkisellä permanenttitussilla voi karttaan tehdä muita merkintöjä, kuten rastimääritteet tai cutoff ajat. Huomiotussit erottuvat väristä riippuen eri tavalla esimerkiksi pimeässä, mikä kannattaa värivalinnoissa huomioida. Hyvinä esimerkkeinä ovat keltainen ja punainen yliviivaustussi. Valoisalla punainen väri on kartalta erottuva, kun taas keltainen väri voi jäädä liian haaleaksi ja vaikeammin erottuvaksi. Pimeässä taas keltainen väri erottuu hyvin, kun taas punainen väri erottuu kartalta hyvin heikosti. Vihreä ja sininen väri voi taas sekoittua kartan omiin väreihin ja siinä mielessä toimia huonosti. Omaan kokemukseen perustuen oranssi toimii hyvänä kompromissina niin valoisalle kuin pimeälle ja sen erottuvuus kartan eri värien päällä on ihan hyvä. Myös kartoissa käytettävät eri paperilaadut (esim. säänkestäväpaperi) vaikuttavat tarttuvuuteen ja erottuvuuteen, joten parempi valita mukaan muutamia erilaisia, kuin rajoittaa itsellä käytettävissä olevaa valikoimaa.
Reittikirjoihin voi lisäksi permanenttitussilla tehdä omia merkintöjä ja muistiinpanoja asioista, jotka matkan varrella pitää huomioida. Tällaisia voivat olla esimerkiksi asiat, jotka pitää muistaa huollossa/vaihdossa tehdä tai ottaa seuraavalle osuudelle mukaan, paikka juomatäydennykselle, jonkun paikan, esim. polun tai tien tarkastaminen ohiajaessa jne. Käytännössä siis mitä tahansa asioita, jotka pitää jossain vaiheessa kilpailua tehdä tai josta voi olla hyötyä kilpailun suorittamisessa. Ennemmin tekee muistiinpanoja liikaa kuin luottaa omaan muistiin kesken kilpailun.

Kun reitit ja muut merkinnät on saanut kartoille ja reittikirjaan tehtyä, kannattaa kartat suojata kosteutta ja kulutusta vastaan. Yleisimmin tässä on käytössä uudelleen käytettävät kartansuojukset ja -pussit, kontaktimuovi ja suunnistuksessa käytettävät karttamuovit. Suojaustavasta huolimatta kartta kannattaa lähtökohtaisesti suojata kaikilta sivuilta, siten ettei pussin tai muovitaskun sisään voi päästä vettä. Tarvittaessa varaa siis myös kirkasta pakkausteippiä ja sakset tähän käyttötarkoitukseen.
Seikkailuissa on yleistynyt karttojen painaminen veden- / säänkestävälle paperille. Vaikka tapahtumassa olisi käytössä säänkestävät kartat, suosittelemme aina varaamaan mahdollisuuden suojata kilpailun aikana mahdollisesti saatavat kartat matkan varrella.
Evästä ja juomista ennen kisaa
Herätys tapahtumapäivään voi olla toisinaan hyvinkin aikaisin, varsinkin jos siihen liittyy vielä siirtymistä kilpailupaikalle. Täten aamupalan on voinut joutua syömään monta tuntia ennen varsinaisen kilpailun alkua, jos ruoka ylipäätään on herätessä vielä maistunut. Varaa siis mukaan tarvittaessa pientä tai vähän isompaakin evästä ennen kilpailua nautittavaksi ja myös reittisuunnittelun yhteyteen. Olipa lopulta evästarvetta tai ei, niin ainakin erillinen juomapullo on hyvä ottaa käsien ulottuville ennen kisaa, jotta jano ei pääse yllättämään heti lähdöstä.
Varusteet
- Huomiotussit
- Vedenpitävätussi
- Karttamuovit / -pussi (A4 + A3) tai kontaktimuovia
- Kirkas pakkausteippi
- Sakset mm. teipin ja kontaktimuovin leikkaamiseen
- Lämpimät vaatteet ennen kisaa
- Juomista
- Evästä
Muita tarvittavia välineitä voi lisäksi olla esim.
- Viivoitin / lanka etäisyyksien mittaamiseksi kartalta suunnitteluvaiheessa.
- Jokunen tyhjä paperi mahdollisia muita muistiinpanoja / suunnittelua varten.
- Joku pieni kannellinen muovilaatikko kaikille näille ennen kisaa tarvittaville tavaroille, jotta ne löytyvät nopeasti ja helposti ja ne on helppoa laittaa suunnittelun jälkeen sivuun muista tavaroista.
- Jokunen hakaneula numerolapun kiinnittämiseksi, jos kilpailun numerot ovat irrallisia lappuja.
Muut ennen kilpailua ja kilpailun aikana tarvittavat varusteet
Tähän ryhmään kuuluvat varusteet, joista on hyötyä kilpailutapahtuman aikana: ennen kisaa, sen aikana ja kilpailun jälkeen, mutta joita ei suoranaisesti tarvitse kantaa kilpailussa mukana.
Ensimmäisenä mainittakoon tavaroiden säilytys ja kuljetusvälineet.Parhaiten tähän toimii tarpeeksi iso kannellinen muovilaatikko. Tänne on hyvä pakata jo kotona kaikki kisapaikalla tarvittavat tavarat, laatikossa on helppoa liikutella kaikkia tavaroita hallitusti paikasta toiseen kilpailupaikalla ja laatikko toimii kilpailun vaihto/huolto-paikalla hyvänä paikkana säilyttää omia tavaroita sateelta suojassa. Riippuen huoltopaikasta, sääennusteista ja kilpailun pituudesta, jonkinlainen pressu voi jossain tilanteissa olla myös hyödyllinen lisä suojaamaan tavaroita, pitämään omalta vaihtopaikalta maan kuivana tulevalta sateelta tai alustana joka voidaan levittää märän nurmikon päälle huoltoon tullessa.

Yhtenä kokonaisuutena ovat kaikki työkalut, lähinnä pyörää varten. Ehkäpä eniten käyttöä voi olla kunnolliselle pumpulle, jolla voi ennen lähtöä vielä tarkistaa renkaiden ilmanpaineet itselle sopiviksi. Sitten on hyvä miettiä onko käytössä esim. karttatelinettä, tarvitseeko sen kiinnittämiseen jotain työkaluja? Onko kuljetuksen ajaksi pyörästä tarvinnut irroittaa jotain osia – polkimia, renkaita, satulaa? Tarvitaanko näiden takaisin laittamiseen jotain työkaluja? Ja vaikka kaiken pitäisikin olla kunnossa, voiko silti vielä viime hetkellä tai kesken kilpailun ilmetä jotain missä työkaluille olisi huollossa käydessä käyttöä? Jos ei itselle, niin sitten joukkuekaverille.
Toinen tarve työkaluille on kesken kilpailun reitin varrella ilmenevät tarpeet. Ehkäpä yleisimpänä pyörän renkaan tyhjeneminen. Tätä varten on syytä varata mukaan omaan pyörään sopiva sisäkumi ja jonkinlainen pumppu jolla renkaan täyttää. Muita tarpeita voi olla esim. jonkin pyörän osan tai vaikka pyöräkengän klossin löystyminen, jonkin osan osumasta vääntyminen tai ketjun katkeaminen. Osien löystymistä varten on hyvä olla mukana jonkinlainen multitool, josta löytyy kuusiokoloavaimia ja joitain muita työkaluja. Jonkin osan vääntyminen voi olla korjattavissa työkalulla tai sitten ei, riippuen toki siitä onko osa fyysisesti muuttanut muotoaan vai ainoastaan kiinnitys antanut periksi. Yleisimmin osumaa ottava pyöränosan on takavaihtajan korvake, joka voi esim. kiveen osumisesta vääntyä. Tätä ei työkaluilla korjata, mutta osan voi toki vaihtaa jos varakorvake sattuu olemaan mukana. Korjattavissa olevia osia voivat olla, esim. kaatuessa vääntyvä tanko, karttateline tai satula. Ketjujen katkeaminenkin on korjattavissa kesken matkan, kunhan mukana on ketjutyökalu ja ketjuun sopiva ketjulukko, jolla katkenneet päät liittää takaisin yhteen.
Moneen asiaan voi siis halutessaan varautua, mutta aina kannattaa myös puntaroida työkalujen ja varaosien määrää kilpailun kokonaispituuteen ja korjaustarpeen sattuessa arvioida jäljellä olevan matkan pituutta korjaukseen menevään aikaan. Yhtenä vaihtoehtona on aina myös joukkuekaverin & toimimattoman pyörän hinaaminen ja työntäminen tai vaikka pyörän kanssa juokseminen seuraavaan vaihtoon, jos joukkue arvioi sen olevan ajallisesti nopeampi vaihtoehto kuin korjaustoimenpiteiden tekeminen. Tämä pätee myös siihen kun tarvittavia työkaluja ja varaosia ei vain ole mukana. Viimeisenä muistutettakoon myös siitä, että millään varaosalla ja työkalulla ei tee mitään ellei niitä osaa vaihtaa tai käyttää.
Muita ennen kilpailua ja kilpailun aikana tarvittavia asioita, joita ei välttämättä kilpailussa halua mukana kuljettaa ovat mm. kilpailun aikaiset vaihtovaatteet ja lisäenergiat, joista voi täydentää mukana kulkevia eväitä tai syödä huollossa käydessä. Kolmantena asiana esiin voisi nostaa erilaiset rasvat yms. Aurinkoisella säällä kun koko päivä liikutaan ulkona on iho hyvä suojata aurinkorasvalla. Toisilla huulet voivat helposti kuivua pitkään ulkona liikuttaessa ja jotkut taas voivat kaivata vaseliinia tmv. rasvaa hiertymien ehkäisemiseksi. Ehkä jollain voi olla tarvetta käyttää myös jonkinlaista teippiä hiertymien tai vammojen ehkäisemiseksi. Kisan tiimellyksessä on voinut tulla myös joku haava tai rakko, jonka haluaa vaihdossa puhdistaa ja suojata. Nämä kaikki kannattaa miettiä ennakkoon lävitse ja näitä kaikkia tavaroita on hyvä säilyttää huoltolaatikossa säältä suojassa.
Mahdollisesti hyödyllisiä varusteita:
- Iso muovilaatikko
- Pressu
- Kunnollinen pyöränpumppu
- Omaan pyörään sopivia työkaluja (kuusiokoloavaimet / lenkkiavaimet jne.)
- Ketjurasvaa pyörän ketjuihin
- Aurinkorasva / huulirasva / vaseliini jne.
- Urheilu-/kinesioteippiä
- Haavan/rakkulan hoitovälineet (laastarit/puhdistusaine jne.)
- Kisan aikaiset lisäeväät
- Kisan aikaiset vaihtovaatteet
Kilpailuvarusteet
Kilpailun järjestäjän sivuilta/kilpailuohjeista/kapteeninkirjeestä löytyy aina pakollisten varusteiden lista, mikä pitää olla ensimmäisenä ohjenuorana varusteita varatessa. Osa näistä pitää olla mukana koko ajan ja osa vain tietyillä osuuksilla joten, lue ohjeet tarkasti läpi.
Pakolliset EA-tarpeet on ilmoitettu aina järjestäjän sivuilla, mutta tässä kohtaa emme suosittele optimoimaan jokaista mahdollista grammaa pois kannettavista varusteista, vaan ottamaan mukaan mieluummin pikkuisen ylimääräistä kuin liian vähän. Kenenkään suoritus ei parane sillä, että kokonaisen urheiluteippirulla sijaan ottaa siitä vain esim. 2m pätkän mukaan tai muutenkaan yrittää mennä sieltä mistä aita on matalin. Onnettomuuden sattuessa joukkuekaveri osaa arvostaa sitä, että ensihoitoon löytyy tarvittavat materiaalit.
Vaatteet ja reppu
Vaatteet tulee valita kilpailuun odotettavissa olevan kelin mukaan ja niiden täytyy olla mukavat päällä pitkässäkin suorituksessa. On hyvä huomioida vaatteiden toimivuus myös märkinä, jotta ne eivät aiheuta hiertymiä ja rakkoja. Kokemuksen kautta oppii arvioimaan millainen vaatetus on riittävä mihinkin lajiin ja millä vaatteilla pärjää kun keho lämpenee. Yleinen virhe on laittaa lähdössä liikaa päälle ja ensimmäisen 15 minuutin jälkeen on jo niin kuuma, että vaatetusta on pakko pysähtyä vähentämään.
Hengittävät ja kosteutta tehokkaasti iholta siirtävät urheilutekstiilit ovat erinomaisia valintoja ensimmäiseksi vaatekerrokseksi. Viileämmissä ja märissä olosuhteissa on toisaalta syytä pukeutua tai vähintään varata mukaan lämpöistä tuulta ja/tai vettä pitävää kuorivaatetta, jotta energioiden vähentyessä ja esim. juoksun vaihtuessa pyöräilyyn elimistö pysyy lämpöisenä, eikä kylmän horkka pääse iskemään päälle.
Repun on hyvä olla sopivan kokoinen tarvittaville varusteille ja erityisesti sen tulee olla tukeva, jotta se ei aiheuta hiertymiä heilumisen takia. Jotta kisan aikana malttaisi tarpeeksi usein syödä, olisi syötävää hyvä olla koko ajan helposti saatavilla. Tätä varten repussa olisi hyvä olla etupuolella taskuja, jotta syötävää saa käsiin nopeasti silloin kun sitä tarvitsee. Jos repun etupuolelta löytyy useampi tasku, keksii näille helposti myös muuta käyttöä. Yksi tasku on esim. hyvä varata roskille, josta ne on helppoa vaihdossa tyhjentää roskiin. Muita useasti tarvittavia tavaroita voivat olla mm. kompassi, kynä, lamppu. Riippuen kisassa käytettävästä leimausjärjestelmästä, myös kilpailukortille voi olla tarvetta löytää jokin säilytyspaikka. Esim. jos käytössä on Emit-kortti, voi sen kiinnittää pitkällä tekstiilikuminauhalla repun hihnaan ja itse Emit:n repun etutaskuun. Tällöin se ei pääse katoamaan kesken seikkailun, mutta on aina helposti saatavilla leimausta varten rastille saavuttaessa.

Markkinoilta erilaisia reppuja löytyy pilvin pimein ja monelta varmasti myös useampi valmiiksi kotoakin, joten mitään tiettyä merkkiä tai mallia on vaikea suositella. Kilpailureppua valittaessa kannattaa kuitenkin pohtia ainakin seuraavia seikkoja:
- Repun koko suhteutettuna kilpailun pituuteen ja mukaan tarvittaville tavaroille. Jos pyöräilyssä käyttää pyöräkenkiä, niin voi monesti on hyödyllistä kantaa juoksukenkiä mukana pidempiä kesken pyöräosuuden suoritettavia juoksuosuuksia varten. Huomioi tämäkin reppua valitessasi.
- Istuvuus itselle kävellessä, juostessa, pyöräillessä. Haluaako esim. poikkihihnat vyötäisille ja/tai rinnalle?
- Tavaroiden tavoitettavuus. Pääseekö repussa oleviin tavaroihin käsiksi useampaa kautta tai saako repun avattua muuten niin, että myös pohjalta on helppoa kaivaa tavaroita?
- Löytyykö etupuolelta taskuja esim. energioille ja muille pienemmille tavaroille?
- Löytyykö repusta muita paikkoja kiinnittää hihnoilla tavaroita?
- Paikka nesteille – Löytyykö repusta paikka juomarakolle ja läpiviennit sen letkulle? Vai tykkääkö ennemmin käyttää olkahihnojen taskuissa säilytettäviä pulloja? Jos kotoa tällaisia reppuja ei löydy ja varta vasten tällaista reppua ei halua lähteä ostamaan, niin vähintään mieti miten hoidat nesteytyksen ja mihin saat juomapullot laitettua kisan aikana.
- Repun suunniteltu käyttötarkoitus, materiaalit ja paino. Esim. millaisesta kankaasta reppu on valmistettu? Jos reppu kastuu, kuinka paljon se imee itseensä vettä ja sitä myöten lisää painoa? Kuinka hyvin se päästää sisään päättyneen veden ulos jne.

Nesteet ja energiat
Jaksamisen kannalta yksi tärkeimpiä koko kisaa koskevia asioita on nesteiden ja energioiden saatavuus ja riittävyys kilpailun eri vaiheissa. Juomien mukana kuljettamiseen on useampi vaihtoehto. Yksi yleisimmin käytetty on juomarakko. Siinä repun sisään tulee pussi nesteelle ja pussista lähtee letku, jonka saa tuotua repun etupuolelle suun alapuolelle. Näitä löytyy kaupoista monen erilaisia ja kokoisia. Koon lisäksi kannattaa miettiä kuinka helppo rakkoa on täyttää ja onko siinä esim. irroitettava juomaletku pesemistä ja vaihtoa varten. Jos aikoo hankkia useamman eri kokoisen rakon, voi mm. osien ristiin yhteensopivuudesta olla hyötyä. Juomarakon etuna on sen helppo ja huomaamaton mukana kulkevuus repun sisällä, iso kapasiteetti ja nesteiden helppo saatavuus parhaimmillaan jopa ilman käsiä kun letkun pään voi poimia suuhun vähän päätä kääntämällä. Huonona puolena voi olla täyttämisen hitaus, kun juomapussi täytyy kaivaa repusta, täyttää ja asetella takaisin.
Toinen vaihtoehto juomille on luonnollisesti erilaiset pullot. Joko pehmeät ns. lötköpullot tai sitten kovat juomapullot. “Lötköjen” etuina on niiden keveys ja tyhjenemisen myötä pienenevä tilavuus. Huonoina puolina voi olla niiden vaikeampi käsiteltävyys niitä täyttäessä tai käytön jälkeen takaisin repun taskuihin pujoteltaessa. Kovien pullojen etuina taas on niiden helppo käsiteltävyys ja täyttäminen, mutta huonoina puolina pullot vievät hieman enemmän tilaa ja juostessa vajaiden pullojen hölskyminen voi häiritä.

Energiaa kuluu kisan aikana huolimatta kisan pituudesta. Jos matkassa on vähänkään totisemmalla mielellä, kannattaa energian saannissa painottaa kestävyysurheiluun tarkoitettuja ravinteita, kuten energiageelit ja -karkit. Hieman rauhallisemmassa vauhdissa kaikki energia pitoinen ja mieltä piristävä toimii hyvin. Pidemmissä kilpailuissa kannattaa muistaa varata vaihtelevat eväät mukaan. Parhaatkin suosikit alkavat maistua puulta jos matkassa ollaan vuorokausi, eikä valinnan varaa ole. Urheilujuomia ja energioita on saatavilla erittäin paljon. Niihin kannattaa tutustua etukäteen ja kokeilla pidemmillä lenkeillä mikä itselle sopii. Kisassa on hyvä käyttää vain ennakkoon kokeiltuja tuotteita.
Pyöräily
Pyöräilyssä tärkein ja pakollinen varuste on kypärä. Muita vähintään mukavuustekijöitä voivat olla esim. jonkinlaiset hanskat, pyöräilyhousut, keliin sopivat lasit ja tuulta ja/tai vettä pitävä takki. Huomioi, että pyöräillessä vauhti ja sitä myöten sään lämpötilan ja tuulen vaikutus on paljon isompi kuin juostessa ja meloessa, joten viileällä säällä sopivaan vaatetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Osan pyöräilyssä tarvittavista varusteista (juomat, eväät, huoltotarvikkeet) voi kiinnittää pyörään, jolloin niitä ei tarvitse kantaa mukana muilla osuuksilla. Tähän tarkoitukseen pyörään voi hankkia esim. satula pohjaan ja vaakaputkeen kiinnitettäviä erilaisia pieniä säilytyslaukkuja. Satulalaukussa on hyvä kuljettaa pumppua, varasisäkumia, monitoimityökalua ja haluamiaan muita pyörän korjaukseen reitillä tarvittavia tarvikkeita. Vaakaputken säilytyslaukussa kulkee helposti käden ulottuvilla pyöräilyn aikana tarvittavia eväitä ja pyörän koosta ja geometriasta riippuen pullotelineitä pyörään saa kiinnitetty yhden tai kahden juomapullon verran. Pyörällä suunnistamista varten erittäin hyödyllinen lisävaruste on karttateline, jolloin kartta on koko ajan nähtävillä ja kädet vapaina pyörän ohjaamiseen. Jos omaa karttatelinettä ei löydy tai sellaista ei halua heti hankkia, on joissain kisoissa näitä myös rajallinen määrä vuokrattavissa. Mm. Saimaa Challengessa tämä on mahdollista. Kartan lisäksi telineessä kulkee myös reittikirja koko ajan silmien ulottuvissa. Muita pyörässä tarvittavia varusteita voivat olla etu- ja takavalo, joita tosin tarvitsee vain pimeällä liikuttaessa.

Melonta
Melonnassa on pääsääntöisesti käytettävissä järjestäjiltä saatava kalusto, joka sisältää myös melat ja liivit. Monissa kisoissa on kuitenkin sallittua käyttää myös omia liivejä ja meloja, tällöin liiveihin voi pakata jo valmiiksi juomista ja evästä melontaosuudelle. Muita mahdollisesti melonnassa hyödyllisiä varusteita voi olla esim. jotkin hanskat ja sään mukainen päähine, joko suojaamaan auringolta tai lämmittämään päätä. Aikaisin keväällä järjestettävissä kilpailuissa kannattaa huomioida pukeutumisessa veden kylmyys. Ilman lämpötilalla ja tuulen määrällä on myös vaikutusta kylmän tunteeseen. Vaatetuksen lisäksi melonnassa voi olla hyötyä vedenpitävälle karttapussille. Näissä pusseissa on yleensä valmiina nauha, jolla kartan saa kaulaan roikkumaan ja täten kohtuu helposti käsien ulottuville. Toinen hyvä paikka kartalle on joissain kajakeissa kannen päällä olevat tavarasäilytystä varten olevat kuminauhat.

Muut varusteet
Muista välineistä mainittakoon köysitehtävissä yleensä edellytettävät sormikashanskat (Ei kynsikkäät). Tähän kelpaa mitkä tahansa hanskat ja voivat olla erilliset muuten kisassa käytettäviin, jos haluaa varmistaa ettei kalliimmat urheiluhanskat kulu köyttä vasten hangatessa. Vetoköydestä voi olla hyötyä, niin juoksussa kuin pyöräilyssä. Matkan näyttävät urheilukellot ovat tätä nykyä kiellettyjä SM-sarjaan kuuluvissa kilpailuissa, muissa sarjoissa kellon voi hyvin laittaa ranteeseen.

Kilpailussa voi juoksun, pyöräilyn ja melonnan lisäksi olla myös muita lajeja, kuten joitain vesistötehtäviä tai rullaluistelua. Nämä ja niissä tarvittavat omat välineet on aina ilmoitettu ennen kilpailua, joten järjestäjän antamiin kilpailun ennakkotietoihin kannattaa tutustua.
Alla on listaus, mistä löytyy sopivat varusteet suurimpaan osaan kilpailuista. Älä ota sitä kirjaimellisesti vaan poimi sieltä itselle kulloinkin sopivat. Kaikkia näistä et myöskään tarvitse lyhyemmissä tai lämpimässä säässä käytävissä kilpailuissa. Kannattaa kuitenkin varautua pahimman mukaan; säät vaihtelevat ja kilpailu saattaa venyä oletettua pidemmäksi, joten ylimääräiset vaatteet ja eväät voivat hyvinkin osoittautua tarpeellisiksi jossain vaiheessa. Listaan kannattaa toki lisätä myös ne itselle tärkeät varusteet.
Varusteet
- Kisavaatteet
- Urheiluun soveltuvat alusvaatteet
- Urheilupaita (lyhythihainen / pitkähihainen sään ja mieltymysten mukaan)
- Irtohihat (mm. pyöräilystä tutut vaatekappaleet. Helpottaa lämmön säätelyä)
- Trikoot / housut (trikoissa paljon eri pituusvaihtoehtoja. Kannattaa miettiä mm. suojaavuutta nokkosilta ja muilta kasveilta ja kastumista)
- Sukat (Eri pituusvaihtoehtoja. Pidemmät lämmittää ja suojaa enemmän. Lyhyemmät helpommat tarvittaessa vaihtaa ja kastuessa ehkä mielyttävämmät pitkiin verrattuna. Kannattaa huomioida sukkia valittaessa myös housujen pituus)
- Sormikashanskat (köysitehtävät)
- Lippis / pipo
- Tuubihuivi
- Tuulen pitävä takki / Kuoritakki
- Kuorihousut
- Urheilulasit
- Juoksukengät
- Pyöräily
- Pyörä
- Pyöräilykypärä
- Pyörähanskat
- Pyörähousut
- Pyöräkengät
- Karttateline
- Tanko- /runkolaukku eväille
- Multitool pieniin korjauksiin
- Matkapumppu (käsikäyttöinen tai paineilmapatruunalla toimiva)
- Varasisäkumi
- Muita mahdollisia pyörän varaosia
- Vetoköysi
- Melonta
- Hanskat / Neopreenihanskat
- Liivit
- Mela
- Reppu ja reppuun pakattavat
- Eri kokoisia kuivapusseja tavaroiden ja vaatteiden lajittelemiseksi ja kuivana pitämiseksi.
- EA
- urheiluteippi
- haavansidonta, pienet ja isot
- Rakkolaastarit
- avaruuslakana
- allergialääkkeet ja henkilökohtaiset lääkkeet
- särkylääke
- suolatabletti (krampit)
- Eväät
- Kompassi
- EMIT / SI / muu leimausväline
- Muutamia karttapusseja/muovitaskuja mahdollisille reitin varrella saataville kartoille
- Lamppu / otsalamppu, kypäräkiinnike, otsapanta, vara-akku
- Vara-akut / virtalähde (pidemmät kilpailut)
- Kynä / tussi
- Paperia muistiinpanoille
- Vessapaperia
- Vaihto-/lisävaatteet
- Vetoköysi
- kofeiinitabletit (pitkiin kisoihin)
- Syömiset ja juomiset (Innovoi ja kokeile mikä sopii juuri sinulle. Näistä voi aloittaa):
- Urheilujuomat
- Elektrolyyttitabletit
- Energiajuomat / kolajuomat / kahvijuomat (Ei pääasiallisena juomana, mutta voi pitkissä kisoissa piristää menoa. Hiilihapollisista juomista voi olla hyvä poistaa hapot ennen kilpailua tai ajoittaa juominen niin ettei tarvitse juosta heti juomisen jälkeen.)
- Energiageelit, -karkit, -patukat yms.
- Pähkinät
- Hedelmäkarkit / lakritsi / salmiakki / suklaa – Huomioi lämpöisellä säällä suklaan sulaminen. Suolainen salmiakki voi maistua hikoilun ja makeiden syömisten jälkeen taivaalliselta ja esim. turkinpippurit tai muut erikoiset maut voivat toimia hyvänä makuaistin resetoijana, jos makea alkaa muuten tökkimään.
- Suolaiset syömiset kuten sipsit / keksit yms.
- Pizzapalat
- Eväsleipä – joskus teollisten energiavalmisteiden sijaan ainoa mikä voi maistua on ihan tavallinen leipä tmv.
- Keitetyt ja kuoritut perunat suolalla. (Hyvin neutraali maku. Niin hauskalta kuin tämä kuulostaakin, niin on oikeasti joillain huippujoukkueillakin käytössä)
- Käytännössä ihan mikä tahansa energiapitoinen makea tai suolainen mikä maistuu kesken suorituksen.
- Xylitol-pastillit. (Pitkässä kisassa voi tuntua kivalta välillä puhdistaa suuta jollain xylitol-tuotteella. Älä kuitenkaan syljeskele purkkia maastoon ja huomioi syöntimäärässä laksatiiviset vaikutukset 🙂)
- Muut:
- Urheilukello
- Still-kamera
- GoPro / Insta360 / joku muu väline reissun taltioimiseksi

Suunnitteluvarusteet
EA-pakkaus
Kuivapussi
Kisareppu
Pyörä- ja juoksukengät
Lamppu
Kilpailun jälkeen
Entäpä kun maali on saavutettu. Ei kai tänne enää mitään varusteita tarvitse? Eihän? No ei varsinaisesti…muuta kuin oman hyvinvoinnin kannalta. Ihan ensimmäisenä muista palauttaa järjestäjältä lainassa olleet välineet, kuten mahdollinen gps-lähetin ja leimauslaite ja esim. vuokrattu karttateline. Pakkaa jo ennen kisaa kotona kaikki kilpailun jälkeen tarvitsemasi vaatteet, syömiset ja tavarat erikseen, jotta löydät ne helposti ja nopeasti kilpailun jälkeen. Voit esim. olla todella väsynyt, vaatteet märkänä, kylmissään, nälissään. Tässä vaiheessa ei välttämättä huvita käyttää energiaa enää yhtään enempää tavaroiden etsimiseen. Tee siis ensin akuuteimmat huoltotoimenpiteet, kuten märkien vaatteiden vaihto, lämpimien vaatteiden pukeminen ja energioiden ja nesteen tankkaus jne. Likaisia ja märkiä kisavaatteita varten voi olla hyvä varata erillinen jätesäkki tmv. jotta ne eivät sotke autoa ja muita puhtaita vaatteita, eivätkä haise nenään koko kotimatkaa.
Kun akuuteimmat toimenpiteet on tehty, alkaa ehkä mieli lähteä pesulle. Nämäkin on syytä olla valmiiksi ennakkoon pakattuna. Pyyhe, shampoo, saippua & muut hiusten ja ihonhoitotuotteet. Pidemmän kisan jälkeen myös hampaiden peseminen voi tuntua mukavalta ajatukselta. Joissain kisoissa voi tarjolla olla myös sauna / uimamahdollisuus, joten myös pefletille tai uikkareille voi olla käyttöä. Ehkä jonkin kisan jälkeisen palkitsevan suihku-/saunajuoman varaaminen mukaan pesukassiin voi olla hyvä ajatus. Peseytymisen jälkeen on tietysti mukava pukea päälle kuivaa, puhdasta ja tarpeeksi lämmintä vaatetta, kuivia ja puhtaita kenkiä unohtamatta. Keskikesällä voi tuntua myös kivalta ajatukselta kävellä kisan jälkeen jonkin aikaa läpökkäissä tmv. ennen kenkien pukemista. Kisan aikana on saattanut tulla myös jokunen hiertymä, haava tai rakko, joten myös näitä varten kannattaa miettiä huoltovälineitä. Jos tässä vaiheessa mukana on vielä likaisia kisavaatteita ja kenkiä, kannattaa niitä varten varata muovikasseja, jotta et sotke näillä muita tavaroita. Koska pesutiloihin on yleensä tarve ottaa mukaan useampi kassi ja pesutiloissa käy kisan jälkeen yleensä kova kuhina, kannattaa kaikki omat pienemmät kassit ja tavarat kasata yhteen isoon kassiin missä kaikkia omia tavaroita on helppoa säilyttää ja kuljettaa sen sijaan että kantaa mukana montaa eri nyssäkkää. Joka vuosi kisojen jälkeen järjestäjälle jää iso kasa unohtuneita vaatteita ja tavaroita. Urheilulasit, pyöräkengät saati puhelimet ja “GoProt” on kivempi ottaa suoraan mukaan, kuin lähteä ajamaan seuraavalla viikolla “200km” lenkkiä näiden hakemiseksi. 🙂
Kun oma hygieniahuolto on suoritettu on viimeistään tässä vaiheessa aika lähteä purkamaan mahdollista huolto/vaihtopaikkaa ja käydä muita välineitä lävitse. Tässä vaiheessa käyttöä tulee jälleen omalle huoltopaikalla olleelle muovilaatikolle. Sinne on hyvä pakata kaikki mahdollinen oma välineistö myöhempää, ehkä kotona tehtävää läpikäyntiä varten. Kerää roskat yhteen kasaan ja toimita ne roskikseen. Muista hakea mahdolliset omat melat ja liivit takaisin itsellesi järjestäjältä. Monesti kisoissa on järjestetty paikka pyörän pesemiselle. Tätä varten kannattaa varata mukaan vähintää jokin harja ja rätti, joilla pystyy suurimmat kurat pesemään pyörästä pois kotia kuljettamista varten. Pesemisen jälkeen voi olla hyvä suihkauttaa ketjuihin vähän rasvaa, jotta ne eivät pääse ruostumaan.
- Kilpailun jälkeen:
- Vaihtovaatteet kilpailun jälkeen puettavaksi
- Kuivat ja puhtaat kengät
- Pesuvehkeet; pyyhe, shampoo ja saippua yms.
- Uikkarit uimiseen / pefletti saunomiseen jos tällaisia mahdollisuuksia
- Hiusten ja ihonhoitotuotteet
- Laastarit, rakkolaastarit yms.
- Pusseja likaisille kisavaatteille
- Pyörän pesuvälineitä / ketjurasvaa
- Syömistä ja juomista (jotain muuta kuin kisassa mukana olleita)