12.-13.7.2024 Savitaipale

Seikkailukilpailu Saimaan upeissa maisemissa.

Osallistuja info

Osallistuja info kilpailijoille Saimaa Challenge 2024, julkaistu 30.6.2024.

Päivitetty 9.7. klo 11.15. Lisätty tietoa huoltopisteistä ja huoltolaatikoista (Extreme ja Chalenge). Päivitykset kohdan Varusteet alla.

Tervetuloa Savitaipaleelle!

Järjestyksessään neljäs Saimaa Challenge kilpaillaan Savitaipaleella 12.-13.7.2024. Tämä on ensimmäinen infokirje, joka sisältää ennakkotietoja ja -ohjeita kilpailuun sekä tapahtuman aikataulun.

Lue kirje huolella läpi ja jaa se myös joukkuekaverillesi. Toinen infokirje lähetetään kilpailuviikon alussa.

KILPAILUKESKUKSEN SIJAINTI

Kilpailukeskuksena toimii Olkkolan Hovi Savitaipaleella. Osoite on Olkkolantie 2, 54800 Savitaipale.
Olkkolan Hovi

AIKATAULU

Perjantai 12.7.2024

16.00 Lattiamajoitus Savitaipaleen liikuntahallilla sunnuntaihin klo 12.00 asti (erillinen varaus)

19.00 Extreme-sarjan materiaalin jako alkaa
21.30 Extreme-sarjan linja-autokuljetus lähtöön, TA-laatikon ja pyörän toimitus järjestäjien kuljetukseen
22.00 Extreme-sarjan lähtö

Lauantai 13.7.2024

06.00 – 09.00 Aamupala Olkkolan Hovissa (erillinen varaus)

05.00 Challenge-sarjan materiaalien jako alkaa
07.30 Challenge-sarjan linja-autokuljetus lähtöön, TA-laatikon toimitus
08.00 Challenge-sarjan lähtö

iltabileet Olkkolan Hovin juhlateltassa
Iltabileet Olkkolan Hovin juhlateltassa. Illan artistina Dmitri Keiski.

08.00 Adventure-sarjan materiaalien jako alkaa
09.45 Adventure-sarjan puhuttelu lähtöalueella
10.00
Adventure-sarjan lähtö

10.05 Explore-sarjan materiaalin jako
11.45 Explore-sarjan puhuttelu lähtöalueella
12.00 Explore-sarjan lähtö 

19.00 Palkintojen jako
20.00 Bändi aloittaa juhlateltassa
21.00 Maali sulkeutuu

21.00 Erilliset iltabileet juhlateltassa (lippu kilpailijoille 10 €)

YLEISTÄ KILPAILUSTA

Kilpailun järjestää Lappeen Riennon seikkailu-urheilujaosto.

Kilpailunjohtajana toimii Markus Siivola (044-3337307)

Kilpailussa on neljä sarjaa pisimmästä lyhimpään: Extreme, Challenge, Adventure ja Explore.

Kaikissa sarjoissa kilpaillaan kahden hengen joukkuein.

Reitti suoritetaan reittikirjan mukaisesti. Joukkueet saavat reittikirjan ja kartat kilpailumateriaalin mukana.

Kaikissa sarjoissa eteneminen tapahtuu suunnistamalla rastilta toiselle. Eteneminen tapahtuu jalkaisin, pyörillä ja kajakeilla meloen, reittikija määrää miten milläkin osuudella edetään. Lisäksi kilpailuun kuuluu QUEST-tehtävärasteja, jotka suoritetaan järjestäjän ohjeiden mukaisesti.

rastilippu
Suunnistuksesta tuttu oranssi-valkoinen rastilippu.

RASTILIPUT, EMIT-KORTIT JA RASTEILLA LEIMAAMINEN

Rasteilla on suunnistuksesta tutut oranssi-valkoiset rastiliput. Kilpailukeskuksessa on mallirasti.

Kilpailussa rastien leimaamiseen käytetään sähköistä EMIT-leimausjärjestelmää. EMIT-korttien numerot kerätään ennen kilpailua. Tarkemmat ohjeet päivitetään näihin ohjeisiin kilpailuviikolla ja lähetetään joukkueille.

Emit-kilpailukortti
Emit-kilpailukortin voi kiinnittää esim. reppuun kuminauhalla tai muulla keinolla, jotta se ei pääse vahingossa tippumaan ja on helposti saatavilla aina rasteilla.

Joukkueet jotka tarvitsevat vuokra-EMIT:n, voivat lunastaa sen ennen kilpailua kilpailukansliasta. Vuokratut EMIT-kortit on palautettava kilpailun jälkeen kilpailukansliaan. Joukkue on korvausvastuussa kadonneesta vuokra EMIT-kortista. Kadonneesta tai palauttamatta jääneestä vuokratusta EMIT-kortista peritään 90 €:n maksu.

Joukkueen on huolehdittava EMIT-kortin nollaamisesta lähtöön siirryttäessä. Tämä tarkoittaa EMIT-kortin muistin tyhjentämistä. Nollaaminen tapahtuu käyttämällä EMIT-korttia lähtöalueen yhteydessä olevassa EMIT-kortin nollaukseen tarkoitetussa leimasimessa. Pidä korttia leimasimessa vähintään kolmen sekunnin ajan. Nollaus-piste sijoitetaan niin, että se on helposti nähtävissä ja löydettävissä. Lisäksi järjestäjä muistuttaa ja ohjeistaa nollaamisessa. Nollauksen suorittaminen on joukkueen omalla vastuulla. Ilman nollausta joukkue ei saa tulosta. 

KARTAT

Kilpailussa käytettävät kartat ovat pääosin tätä tapahtumaa varten tehtyjä. Kartat pohjautuvat maanmittauslaitoksen avoimeen materiaaliin ja kartoilta on pyritty tarkastamaan kaikki kilpailijoiden mahdollisesti käyttämät urat, polut ja tiet, jotta kartta vastaisi todellisuutta mahdollisimman hyvin. Karttojen mittakaavat vaihtelevat, suurin käytettävä mittakaava on 1:20’000.

Pyöräilyssä käytettävillä kartoilla käytetään Maanmittauslaitoksen karttamerkkejä. Karttoista on kuitenkin karsittu pois osa merkeistä, jotta niiden lukukelpoisuus olisi mahdollisimman hyvä.

Erillisessä suunnistuksessa saatetaan käyttää myös suunnistuksen erikoiskarttoja. Niissä käytettäviin karttamerkkeihin voit tutustua täällä.

HUOM! Kartalla on käytetty talvitien symbolia kuvaamaan ajouria, joita ei ole käytetty lähivuosina juurikaan ja joissa kasvillisuutta on vaihtelevasti. Kevään ja kesän aikana nämä ovat kuitenkin olleet kaikki pyörällä ajettavissa.

HUOM! Extreme- ja Challenge-sarjojen kilpailijat tulevat käyttämään uria, jotka näyttävät kartan mukaan kulkevan pihan läpi. Järjestäjät ovat kysyneet luvat kyseisten urien käyttämiseen ja niiden käyttö on sallittua, jos se ei ole erikseen kielletty karttamerkillä (punainen rasteri). 

REITTISUUNNITTELU JA KARTTOJEN SUOJAAMINEN

Ennakkoon voit jo tutustua reittiskeemoihin, eli siihen miten eri osuudet tulevat vaihtelemaan kilpailussa. Nämä auttavat toivottavasti varusteiden pakkaamisessa kotona.

Reittisuunnittelua varten on lauantaina iso juhlateltta ulkona ja perjantaina sisätilat. Otathan huomioon että tiloissa voi olla ruuhkaa.

Jokainen joukkue saa materiallin jaon yhteydessä käyttöönsä kaksi karttasettiä. Kilpailun aikana jaettavia karttoja saatetaan jakaa vain yksi kappale per joukkue.

Joukkue on itse vastuussa karttojen ja muiden kilpailumateriaalien suojaamisesta kilpailun ajaksi. Kartat ja reittikirja eivät ole säänkestäviä. Suosittelemme suunnistuksessa käytettäviä karttamuoveja, joiden suuaukko suljetaan teipillä, tai kontaktimuovia.

JOUKKUEIDEN PUHUTTELU

Extreme ja Challenge sarjojen puhuttelu pidetään linja-autossa lähtöalueelle siirryttäessä.

Adventure ja Explore sarjojen puhuttelu pidetään kilpailukeskuksessa lähtöalueella 15 minuuttia ennen lähtöä.

Puhuttelu on tapahtuma, jossa järjestäjä kertoo vielä viime hetken ohjeet ja muistutukset joukkueille. Tämä on myös tilaisuus, jossa joukkueet voivat vielä kysyä tarkentavia kysymyksiä kilpailusta.

GPS-SEURANTA

Joukkueille jaetaan kilpailumateriaalin yhteydessä GPS-laitteet. Joukkueen tulee kantaa GPS-lähetintä mukana koko kilpailun ajan reppuun kiinnitettynä. Lähettimen tarkempi kiinnitys ohjeistetaan lähempänä kilpailun alkua. Joukkue on korvausvastuussa kadonneesta laitteesta. Kadonneesta tai palauttamatta jääneestä GPS-lähettimestä peritään 200 € maksu.

Kilpailun seuranta

Kaikkien joukkueiden GPS-seuranta löytyy kilpailun alettua osoitteesta https://www.tulospalvelu.fi/gps/

MELONTA

Melonta suoritetaan järjestäjän tarjoamilla Star Duo-kajakkikaksikoilla.

Jokainen joukkue saa käyttöönsä yhden kajakin, kaksi melaa ja kahdet liivit. Omien melojen ja liivien käyttäminen on mahdollista ja sallittua kaikissa sarjoissa. Mahdollisten omien melontavälineiden toimitus melonnan lähtöön ohjeistetaan materiaalinjaon yhteydessä.

Liivien käyttö meloessa on pakollista.

VARUSTEET

JOUKKUEKOHTAISET PAKOLLISET VARUSTEET

 • Emit-kortti
 • GPS-lähetin repun yläosaan sijoitettuna (Järjestäjiltä, palautetaan maalissa.)
 • Puhelin (Sim-kortillinen ja toimiva, vedenpitävästi pakattuna, suositellaan ladattavaksi 112-sovellus.)
 • Ensiapupakkaus (haavan sidonta, urheiluteippiä, avaruuslakana)
 • Vedenpitävä kynä

HENKILÖKOHTAISET PAKOLLISET VARUSTEET

 • Numeroliivi (Järjestäjiltä. Numeron on oltava näkyvillä koko kilpailun ajan poislukien melonta, missä numeroliivi saa olla kelluntaliivin alla. Palautetaan maalissa.)
 • Kiipeilyyn soveltuvat käsineet (esim. ohuet hiihtohanskat tai työsormikkaat)
 • PYÖRÄILYOSUUDELLA
  • Polkupyörä (sähköpyörät sallittu ainoastaan Adventure ja Explore sarjoissa, joukkueiden nimen perään tulee tästä merkintä)
  • Pyöräilykypärä (käyttöpakko pyöräilyosuuksilla ja reittikirjassa erikseen mainittavilla osuuksilla)
 • MELONTAOSUUDELLA
  • Kelluntaliivit

SUOSITELLUT VARUSTEET

 • Reppu tai muu kantoväline varusteiden mukana kuljettamiseksi
 • Kompassi
 • Energiaa ja juotavaa oman suorituksen ajaksi. Huomioi mahdollinen suorituksen venyminen. Ilmoitetut sarjakohtaiset ajat ovat odotettuja voittoaikoja.
  Kaikilla sarjoilla on tarjolla juomapiste tai juomapisteitä reitin varrella, missä omia juoma-astioita (pullo tai vastaava) pääsee täydentämään kilpailun aikana vähintään kaksi kertaa.
 • Vararengas, pumppu ja muita pyörän korjausvälineitä
 • Pyörän karttateline (voit myös vuokrata kilpailun ajaksi)
 • Laastareita ja rakkolaastareita
 • Pyörän lukko (questeilla on henkilökuntaa paikalla)
 • Sään mukainen vaatetus ja mahdollisia vaihto-/varavaatteita kylmettymisen estämiseksi
 • Extreme-sarjassa joukkueet saavat toimittaa järjestäjien mukana oman huoltolaatikon (max. ~50 litraa), missä käyvät kolme kertaa kilpailun aikana. Kyseiselle laatikolle jätetään myös mahdolliset omat melontavarusteet melontaosuuden päätteeksi, niiden  paluukuljetusta varten joukkue saa varata toisen laatikon tai kassin.
 • Challenge-sarjassa joukkueet voivat jättää huoltolaatikon kilpailukeskukseen, missä joukkueet tulevat käymään kertaalleen kesken kilpailun.

NOUDATETTAVAT SÄÄNNÖT

Extreme-sarjassa noudatetaan Suomen seikkailu-urheiluliiton sääntöjä. 

Muiden sarjojen osalta kyseisiä sääntöjä noudatetaan kevennetysti.

SM-SARJAN SÄÄNNÖT

Muuta huomioitavaa

 • Kilpailussa liikutaan taajama-alueella, yleisillä teillä ja poluilla, sekä kaikille avoimessa maastossa, muun liikenteen ja ihmisten seassa. 
 • Muut ihmiset on ehdottomasti otettava huomioon ja yleisiä käytöstapoja noudatettava. Ihmisten piha-alueita tulee kunnioittaa ja niiden läpi kulkeminen on kielletty, ellei sitä erikseen ole sallittu.
 • Liikennesääntöjä tulee noudattaa ja muun liikenteen seassa liikuttaessa on noudatettava suurta varovaisuutta etenkin risteysalueilla.

Tärkeimmät poiminnat säännöistä

 • Joukkueen jäsenten täytyy pysyä koko kilpailun ajan näkö- ja kuuloyhteydellä toisistaan, eikä heidän välimatka saa olla yli 100 m, ellei tehtävärasteilla toisin ohjeisteta.
 • Joukkueen molempien jäsenten on käytävä 10 metrin etäisyydellä rastista, ellei reittikirjassa tai muissa kilpailun aikaisissa ohjeissa muuta sallita.
 • Omien paperisten ja sähköisten karttojen, sekä paikannuslaitteiden käyttö kilpailun aikana ja reittisuunnittelussa on kielletty. Sykemittarit ja muut suoritusta mittaavat laitteet on sallittu. Huomaa SM-sääntöjen tarkennus Extreme-sarjan osalta.
 • Ulkopuolisen huollon käyttö suorituksen aikana on kiellettyä.
 • Joukkueelle ja kilpailijoille määrätyt pakolliset varusteet on kuljetettava mukana koko kilpailun ajan, ellei reittikirjassa ole muuta mainittu tai rastihenkilö muuta ohjeistanut.
 • Roskaaminen on ehdottomasti kielletty. Liikumme luonnossa ja haluamme myös kunnioittaa sitä. Kaikki tyhjät energiageelit, eväspaperit ja muut pakkaukset, jotka kilpailija mukaansa ottaa, on myös tuotava pois maastosta tai laitettava yleisiin roska-astioihin.
 • Sääntöjen rikkomisesta joukkueelle määrätään rikkeen suuruudesta riippuva aikasakko tai rikkeen ollessa räikeä, joukkue voidaan myös hylätä.
 • Havaituista sääntöjen vastaisista rikkeistä voi ilmoittaa kilpailun jälkeen kilpailukansliaan. Rikkeet käsittelee kilpailunjohtaja.

Sääntömuutokset muille kuin Extreme-sarjalle

 • Puhelimet saavat olla päällä ja urheilukellojen käyttö on sallittua Challenge-, Adventure– ja Explore-sarjoissa.
 • Sähköpyörät ovat sallittuja Adventure– ja Explore-sarjoissa. Niiden käytöstä tulee kuitenkin ilmoittaa etukäteen.

TURVALLISUUS

Tapaturman sattuessa ota yhteyttä kilpailun johtoon. Päivystävät puhelinnumerot löytyy kilpailukartoista ja reittikijasta. Jos tapaturma on henkeä uhkaava tai muuten vakava, soita suoraan yleiseen hätänumeroon 112.

Havaittaessa toiselle joukkueelle tapahtunut tapaturma on varmistettava, että loukkaantunut kilpailija/joukkue on kunnossa, autettava jos mahdollista ja varmistettava, että loukkaantuneet saavat tarvittavan avun tai apu on jo tulossa. Jokaisen kilpailijan terveys on tärkeämpi kuin kilpailun lopputulos. Tällaisessa tilanteessa menetetty kilpailuaika hyvitetään lopputuloksissa, jos sillä on joukkueelle merkitystä.

Keskeytyksestä tulee ilmoittaa järjestäjälle, mahdollisesta kyydityksen tarpeesta voi olla yhteydessä kilpailukartoissa ilmoitettuun numeroon.

Jokainen osallistuja vastaa itse omasta vakuutusturvastaan (omaisuus- ja tapaturmavahingot).
Seikkailu-urheiluliiton kautta on saatavissa vakuutus koko kaudeksi tai yhteen kilpailuun.
LUE LISÄÄ VAKUUTUKSESTA.

Järjestäjällä on omaa toimintaansa varten vastuuvakuutus.

MAALIINTULO

Maaliintulon ja maalileimauksen jälkeen joukkue varmistaa, että sen EMIT-kortti luetaan järjestäjän toimesta.

Numeroliivit, GPS-lähetin ja mahdollisesti lainassa ollut EMIT-kortti on palautettava järjestäjille maalissa.

Arvontapalkinnot arvotaan palkintojenjaon yhteydessä.

Kilpailukeskuksessa kilpailijoiden käytettävissä on WC- ja peseytymistilat, sekä saunat. Pyydämme joukkueita toimimaan sisätiloissa ripeästi, jotta tilat eivät ruuhkaudu.

Joukkueille tarjotaan maalissa lämmin ruoka, ruoassa on huomioitu maidoton, gluteeniton ja kasvisruokavalio. Ilmoitathan etukäteen mahdollisesta muusta ruokarajoitteesta, jotta osaamme ottaa sen huomioon.

TULOSTEN MÄÄRÄYTYMINEN

Katso SM-Sarjan säännöistä kohta 4.3

Tulokset määräytyvät seuraavasti.

 1. Koko radan suorittaminen reittikirjan mukaisesti.
  Joukkueet, jotka ovat suorittaneet radan kaikkien joukkueen jäsenten kanssa käytettävissä olevassa ajassa ja keränneet kaikki rastit, kuuluvat tähän kategoriaan.
  Sijoitukset perustuvat maaliintuloaikaan + mahdollisiin rangaistuksiin, jotka muodostavat loppuajan.
 1. Lyhennetyn radan sijoitukset
  Joukkueet sijoitetaan lyhennetylle radalle, jos joukkueet suorittavat radan kaikkien joukkueen jäsenten kanssa käytettävissä olevassa ajassa, mutta jättävät yhden tai useamman rastin keräämättä

  1. Lyhennetyn radan sijoitukset perustuvat seuraaviin:
   1. Pisin yhtenäinen rastien määrä lähdöstä lähtien.
   2. Kerättyjen rastien määrä
   3. Pisimmällä yhtenäisellä rastien määrällä sekä yhtä suurella rastien kokonaismäärällä, ratkaisee paremmuuden nopein aika + mahdolliset aikasakot.
 2. Keskeyttäneet joukkueet (DNF)

Ensisijainen oikean reitin tarkastaminen ja suoritusajan määrittäminen tapahtuu EMIT-kortin leimojen perusteella. Jos EMIT-kortti havaitaan maalissa vialliseksi, voidaan toisena tarkastuskeinona käyttää GPS-jälkeä. 

Jokaisen sijoituksensa johdosta palkittavan joukkueen EMIT-kortin leimojen ja GPS-jäljen on vastattava toisiaan. Jos GPS-jälkeä ei ole saatu koko matkalta tallennettua laitteen viallisuuden takia, joukkuetta ei tästä rangaista. Jos GPS-laite on kilpailun aikana sammutettu tai huolimattoman käsittelyn johdosta kastunut ja täten hajonnut, voi sillä olla vaikutusta joukkueen loppuaikaan. 

Joukkueen on tuloksen saamiseksi saavuttava maaliin ennen sen sulkeutumista. Ellei tämä ole mahdollista koko reitti kiertäen, täytyy joukkueiden lyhentää reittiä omatoimisesti. Lyhennyksestä aikasakkoa edellä mainitun mukaisesti.

PALKINTOJEN JAKO

Extreme- ja Challenge-sarjoissa jokaisen alasarjan (miehet, naiset ja sekajoukkueet) kolme parasta joukkuetta palkitaan. Poikkeuksena sarjat, joissa joukkueita on vain kolme tai vähemmän. Näissä palkitaan kuitenkin vähintään voittajat.

Adventure- ja Explore-sarjoissa kolmelle parhaalle joukkueelle jaetaan muistopalkinnot. Lisäksi arvontapalkintoja, jotka jaetaan palkintojenjaossa paikalla olevien kesken.

Tavarapalkintoja ei lähetetä joukkueille kilpailun järjestäjän toimesta.

MAJOITUS

Savitaipaleen liikuntatalolla on mahdollista majoittua kilpailuviikonlopuksi (pe-la-su). Majoitukseen on erillinen ilmoittautuminen.

Olkkolan Hovi tarjoaa kilpailijoille erikoishintaista majoitusta. Tarjouksiin voit tutustua nettisivuillamme.

KYSYTTÄVÄÄ

Voit aina kysyä meiltä neuvoja sinua askarruttaviin asioihin sähköpostiosoitteen: info@saimaachallenge.fi tai Saimaa Challengen Facebook– tai Instragram-sivujen kautta.

 

Tätä artikkelia tullaan päivittämään kilpailun lähestyessä ja tulemme julkaisemaan mm. kilpailukeskuskartan tapahtumaviikolla osana tätä artikkelia.

fi

Event info and rules

Saimaa Challenge is a multisport adventure event.

In the event, two-person teams navigate from one check mark to another by running, (mountain) biking and paddling in the order according to the route book. The maps are distributed to the participants two hours before the joint departure, after which the participants plan the routes they will use themselves. The checkers have the familiar orange-white checkered flag from orienteering. Some of the checkers have tasks (quests), where the participants must follow separately given instructions. In longer series, Quest tasks measure the participants’ knowledge and skills of the sport, in shorter series they offer memorable experiences.

The event’s Explore series (duration about 3 to 6 hours) is designed for those trying the sport as a low-threshold option that can be completed with a regular bike and basic navigation skills.

The Adventure series (5 – 10 hours) offers a little more of a challenge, but can be completed well without previous experience in adventure races. The track has been made even easier for 2024.

The Challenge series (7 – 12 hours) is still slightly higher in terms of difficulty. In the Challenge series, the planning will be more challenging and the terrain will be more diverse.

The Extreme series (15 to 22 hours) challenges the participants mentally and physically with its length and physical challenge. In sports skills, the demands are clearly higher than in other series. Very few separate quests.

The event takes time for all participants and the best of all series are rewarded. In the Explore and Adventure series, the winners are awarded with a commemorative prize, but the actual prizes are drawn among the finishers. In the Extreme and Challenge series, prizes are awarded based on the results to the best.